Serbest rekabet piyasasında, aynı sektörde faaliyet gösteren firmalar için müşteri tercihlerinin kendi ürünlerinde yoğunlaşmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri de tasarımdır. Özellikle kalite ve teknik açıdan müşterilere aynı faydayı sağlayan ürünlerde tasarım, çoğu zaman en belirleyici faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilhassa küçük ve orta ölçekli sanayiciler, tasarım yolu ile ürün yelpazesinde farklılaşarak bir adım öne çıkmayı hedeflemektedirler.
Ancak, bu hedefin gerçekleştirilmesi ve elde edilen kazancın sürdürülebilir kılınması için birer fikir ürünü olan bu tasarımların yasal bir zeminde koruma altına alınması gerekmektedir. Koruma ile elde edilen tasarım hakkı, sahibine izni olmaksızın başka kişilerce tasarımın ticari amaçla kullanımını engelleme yetkisi verdiğinden, yapılan yatırımların, hem ekonomik hem de sosyal anlamda geri dönüşümü açısından oldukça önemli olmaktadır. Aksi takdirde, özgün ve yeni tasarımlar, fikir hırsızlığı, kopyalama ve taklit gibi tehditlerle karşı karşıya kalacak ve bu nedenden ötürü tasarım sahipleri ticari anlamda büyük kayıplara uğrayacaktır.
Tasarım, ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünümüdür.
Ürün, bilgisayar programları hariç olmak üzere, endüstriyel yolla veya elle üretilen herhangi bir nesnenin yanı sıra birleşik bir ürün veya bu ürünü oluşturan parçaları, ambalaj gibi nesneleri, birden çok nesnenin bir arada algılanan sunumlarını, grafik sembolleri ve tipografik karakterleri ifade eder.
Birleşik ürün, sökülüp takılma yoluyla değiştirilebilen veya yenilenebilen parçalardan oluşan üründür.
Tasarım; 6769 Sayılı Kanun hükümleri uyarınca tescil edilmiş olması hâlinde tescilli tasarım, ilk kez Türkiye’de kamuya sunulmuş olması hâlinde ise tescilsiz tasarım olarak korunur.
Tasarımı kısaca bir ürünün dış görüntüsü olarak tanımlayabiliriz.
Kümülatif koruma mümkündür. Yni bir ürün hem patent, hem de tasarım olarak korunabilmektedir. Multidisipliner bir bakış açısıyla yaklaşma ve farklı sistemlerin gerektirdiği başvuru evrakların hazırlanması ve süreçlerin kordine edilmesinde sizlere hizmet sunabilmekteyiz.
Tasarımın korunabilmesi için iki testten geçmesi gerekir:
- YENİLK TESTİ
- AYIRT EDİCİLİK TESTİ
Yenilik Testi: 6769 Sayılı Kanunda belirlendiği şekilde, bir tasarımın yeni olabilmesi için aha önce dünyada sunulmamış olması gerekmektedir. Buna “dünya çapında yenilik” denilmektedir. Bu mutlak yenilik tüm zamanlar ve coğrafyayı kapsamaktadır.
Rüçhan tarihi ise, uluslararası olarak tescil edilen bir tasarımın ilk başvuru tarihini daha önceden tescil edildiği tarihteki ülkedeki tairhin eses alınmasıdır.
Tescilsiz koruma için gerekli olan kamuya sunmaktır. Tescil ettirmeden kullanmak da bazı sektörlerde avantajlı bir strateji olabilmektedir. Tescilsiz tasarım, yalnızca üç yıllık koruma sağlamaktadır.
Tasarım hukukunda sadece görünen tasarımlar korunmaktadır.
Ayırt Edicilik Testi: Yine 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanununda belirlenmiştir. Ürünlerin farklı olup olmadığı bilgilenmiş kullanıcı açısından yapılan değerlendirme ile bulunmaktadır. Bu değerlendirmenin dört ölçütü şu şekildedir:
- Bilgilenmiş kullanıcı açısından kıyaslama
- Genel izlenim açısından kıyaslama
- Seçenek özgürlüğünün derecesi olan objektif ölçüt açısından kıyaslama
- Tasarımcı için aslolan seçenek özgürlü açısından kıyaslama
Tasarım başvuruları, rüçhan hakkı, yayımın ertelenmesi, yayıma itiraz, itiraza karşı görüş ve diğer her türlü işlem ve aşamada Sege Danışmanlık olarak hizmet vermekteyiz.
Yayım Erteleme: Başvuruyla birlikte başvuru sahibi, başvuru veya varsa rüçhan tarihinden başlamak üzere otuz ay süreyle yayım erteleme talebinde bulunabilir. Bu talep ile amaçlanan tasarımlara ait görsel anlatımların otuz ay süreyle kamu incelemesine kapalı tutularak, söz konusu süre bitiminde Bültende yayımlanmasıdır.
Ülkemizde tasarımların tescil süreci genel olarak şekli inceleme, yenilik incelemesi, yayım, itiraz ve belgelendirme olarak beş ana işlem sürecinden oluşmaktadır.
Şekli İnceleme: Başvurunuzun dosyalanmasından sonra gerekli evrakların başvuruda sunulup sunulmadığı, sunulmuş ise bu evrakların ilgili Yönetmelik maddelerinde açıkça ifade edilen nitelikte olup olmadığının incelenmesidir.Tasarım tescil başvurularının şekli eksiklik içermesi durumunda Kurum, başvuru sahibine veya vekiline bu eksiklerin giderilmesi için süre tanımaktadır. Şekli eksikliğin süresi içerisinde giderilmemesi halinde tasarım tescil başvurusuy apılmamış sayılacağından, tasarım başvurunuzun takibi hayati önem arz etmektedir.
İçerik İncelemesi: Tasarım tescil başvurusu, şekli şartlara uygunluk açısından bir eksik görülmemesi durumunda, içerik yönünden incelenir.
Kurum kısaca tasarım veya ürün tanımına uygun olup olmadığı, kamu düzenine veya genel ahlaka bir aykırılığın var olup olmadığı, tescil izni vermediği işaretlerin uygunsuz kullanımını içerip içermediği, yeni olup olmadığını inceler ve bu incelme sonucunda ya başvuru bir sonraki aşamaya feçer, ya da reddolunur. Re’sen red kararına itiraz etmek isterseniz Sege Danışmanlık olarak size itirazın hazırlanması ve dosyalanması, sürecin takibi ve gerekirse kararın yargıya taşınmasına kadar her aşamada destek sağlayabilmekteyiz.
Tasarım Siciline Kayıt ve Yayımlama: Şekli eksiklik içermeyen ya da şekli eksikliği süresi içerisinde tamamlanan ve içerik yönünden uygun bulunan tasarım tescil başvuruları Tasarım Siciline kaydedilir ve ilgili ilk Bültende yayımlanır. Tasarımın orijinal olmaması durumunda yayına itiraz etmek isterseniz, itiraz dilekçenizin hazırlanması ve sürecin takibinde sizlere yardımcı olabilmekteyiz.
Belgelendirme: Üç aylık yasal itiraz süresi içerisinde tasarım tesciline ilişkin itirazda bulunulmaması ya da yapılan itirazlar neticesinde alınan Kurul kararının “tescilin devamı” yada “kısmen devamı” şeklinde olması durumunda tasarım tescil belgesi hazırlanır ve başvuru sahibine ya da vekiline gönderilir.