Buluşunuzu korumak için KAMUYA SUNMADAN ÖNCE bir uzmandan danışmanlık yaparak patent başvurusu yapmanız önerilir. Çünkü patent ve faydalı model 3P prensibi olmazsa hak ve para kaybına uğramınıza neden olabilir:
- Portföy Yönetimi
- Paraya Çevirmek
- Potansiyelin Maksimize Edilmesi
6769 sayılı Kanun!a göre teknolojinin her alanındaki buluşlara yeni olması, buluş basamağı içermesi ve sanayiye uygulanabilir olması şartıyla patent verilir.
Patent hakkı size buluşunuz üzerinde münhasır hak ve başkaların buluşunuzu üretmesi ,kullanması, satması ya da ihraç etmesini engelleme hakkını vermektedir.
Dünya çapında patent konsepti olmamakla birlikte, çeşitli sitemler ile birden çok ülkede eşzamanlı ulusal başvurular yapmak mümküm hale gelebilmektedir.
Patent, YENİ olmalıdır. Önceden yazılı ya da sözlü açıklamalarınız buluşunuzun yeniliğini öldürebileceğinden buluşunuzun patent ya da faydalı model olarak korunması aşamasında bir profesyonelden yardım almanızı öneririz.
Patent için BULUŞ BASAMAĞI gerekmektedir. O işin ustası da sizin buluşunuzu ek bir adım olmadan yapabilecek durumdaysa buluşunuzun buluş basamağı eksiktir. Bu nedenle buluş öncesi teknik durumun araştırılması gerekebilecektir.
Patent SANAYİYE UYARLANABİLİR olmalıdır.
Buluşunuzun 10 yıl koruması olan bir faydalı model mi yoksa 20 yıl koruması olan bir patent konusu mu olduğunun tespiti sonrasında, eğer patent ise birden çok ülkede koruma talep edebilirsiniz. Bu gibi durumlarda size üç farklı başvuru sisteminden istediğinizde yardımcı olabilmekteyiz:
- Ulusal Başvuru
- EPC Başvurusu: Avrupa çapında başvuru.
- PCT Başvurusu: Üye ülkelerden koruma sağlanması için tek bir başvuru, ulusal patent ofisinden dosyalanmakta ve bu başvuru, ulusal ofisten uluslararası ofise yöneltilmektedir.
Peki başvuru nasıl yapılmaktadır?
Patent ve Faydalı Model başvurusu aşağıdaki unsurlardan oluşur:
- Başvuru formu
- Başvuru ücreti
- Tarifname
- İstemler
- Özet
- Resimler (varsa)
Tarifname, buluşun tüm detayı ile anlatıldığı kısımdır. Tarifname, buluş konusunun ilgili olduğu teknik alanda uzman olan bir kişi tarafından buluşun uygulanabilmesini sağlayacak nitelikte hiçbir şey gizlenmeden açık ve ayrıntılı olmalıdır.
İstemler, buluşun koruma talep edilen, yeni olduğu iddia edilen teknik özelliklerinin belirtildiği kısımdır. Diğer bir ifadeyle, koruma kapsamı istemlerle belirlenir. Korunmasıistenen teknik özellikler istemlere yazılmalıdır. İstemlerde yazılmayan özellikler korunamaz.
Özet, buluşla ilgili genel teknik bilgi verilen kısımdır, koruma kapsamının belirlenmesinde ve tekniğin bilinen durumunun sınırlarının çizilmesinde kullanılamaz.
Resimler, tarifnamede anlatılan buluşun gösterildiği teknik resim sayfalarıdır. Başvurularda resim sayfalarının bulunması zorunlu değildir. Ancak, buluşun anlaşılmasınıkolaylaştırması bakımından, başvuruda resim sayfalarının da verilmesi tavsiye edilir.
Gerekli evrakların hazırlanıp PATENT BAŞVURUSU yapılmasında size teknik kadromuz ile hizmet vermekteyiz. Tarifname yazımından patent başvurusunun idari olarak takibine, yayına gelebilecek itirazlara cevap verilmesine, tescilden sonra yıllık ücretlerinin ödenmesine kadar her aşamada danışmanlık sağlamaktayız.