Marka İbaresi ve Logo Tasarımı ve Strateji Belirlenmesi
Markalaşma sürecinin ilk adımı hangi marka sınıflarında hangi ibare ve/veya logoların marka başvurularına konu edileceğinin bulunmasıdır. Hem tasarım hem de hukuk altyapısı olan Sege Danışmanlık firmamız, size markalaşma stratejinizin belirlenmesindeki her adımda hizmet sağlamaktadır.
Marka, bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilir.
Marka Araştırması
Markalaşma için karar verilen marka başvuruları, varolan markalar arasında ayırt ediciliğini koruyabiliyor mu cevaplamak için sizlere marka araştırma hizmeti sunmaktayız.
Marka mal veya hizmetleri başka bir işletmenin mal ve hizmetlerinden ayırmaya yarayan AYIRT EDİCİ işarettir. Bu asıl fonksiyonu dışında markanın aynı zamanda garanti işlevi vardır. Kaynak, üretici, reklam fonksiyonları ve üretimin kalitesi markadan anlaşılır. Kelimeler ve şekiller markayı oluşturur.
Marka araştırması sayesinde hangi markalarınız risk altında, bu risklerin aşılmasında başarı şansı, sürecin öngörülmesi konularında hizmet sağlamaktayız.
Marka Başvurusu
Marka Başvuru süreci idari olarak marka başvurusu ile başlamakta ve marka başvuru tarihi itibariyle koruma altına alınmaktadır. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, başvurusu sonrası bu marka başvurusu 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamındaki red için mutlak nedenler çerçevesinde res’en incelenir.
Marka Re’sen Red/Kısmi Red Kararına İtiraz
Marka başvurusu sonrası TürkPatent tarafınca yapılacak şekli inceleme ile tescili istenen işareti 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 5. maddesine uygunluk bakımından değerlendirir. Özellikle bu madde kapsamında tescili istenen işaretin, önceden tescil için başvurusu/tescili yapılmış bir marka ile benzeyip benzemediği hususunda inceleme yapılır. Aynı zamanda, başvurusu yapılan markanın ayırt edici olup olmadığı incelenir ve tescili talep edilen mal/hizmetler için “tanımlayıcı” olmaması aranır.
Eğer bu inceleme sırasında marka başavurunuz hakkıında tümden ya da kısmen red kararı verilirse, ve siz bu karara itiraz etmek isterseniz, karara itiraz dilekçesi hazırlama ve dosyalama, ve süreç çözüme ulaşana kadar takibini sağlamaktayız.
Marka Yayıma İtiraz
Şayet marka başvurusu yukarıda bahsedilen TürkPatent incelemesinde marka olarak tescile uygun görülürse, başvuruların yayınlandığı Resmi Marka Bülteninde üçüncü kişilerin itirazına açık olmak üzere 2 ay süreyle yayınlanır.
Markalaşma süreciniz içerisinde kendinizi yayımına itirazın her iki tarafında da bulabilirsiniz. İster markanıza itiraz edilmesi sonrasında karşı görüş bildirmek, ister başka bir firmanın marka başvurusunun yayımına itiraz etmek olsun, bu kritik aşamada size her türlü delilin toplanması, argümanlaın düzenlenmesi ve sonucunda ya yayıma itiraz ya da karşı görüş dosyalanması konusunda yardımcı olmaktayız.
Marka Tescili
Üçüncü şahısların bu süre içerisinde itiraz etmesi durumunda itiraz dilekçeleri TürkPatent tarafından değerlendirilerek kabul edilebilir ve marka başvurusu reddedilebilir veya itirazlar olumsuz olarak değerlendirilerek marka başvurusunun tesciline karar verilebilir. Bu aşamada bütün noksan evrakların ve tescil harçlarının yatırılması gerekmekte olup, bu işlemler TürkPatent ile resmi yazışmalar çerçevesinde takip edilmektedir.