Sege IP ConsultancySege IP Consultancy
  • Home
  • Our Services
    • Trademark Services
    • Patent Services
    • Design Hizmetlerimiz
    • Geographical Indication
  • REFERENCES
  • KVKK
  • Contact Us
  • English
    • Türkçe
  • Home
  • Our Services
    • Trademark Services
    • Patent Services
    • Design Hizmetlerimiz
    • Geographical Indication
  • REFERENCES
  • KVKK
  • Contact Us
  • English
    • Türkçe

Services

  • Home
  • Services

Trademark Services

Marka İbaresi ve Logo Tasarımı ve Strateji Belirlenmesi

Markalaşma sürecinin ilk adımı hangi marka sınıflarında hangi ibare ve/veya logoların marka başvurularına konu edileceğinin bulunmasıdır. Hem tasarım hem de hukuk altyapısı olan Sege Danışmanlık firmamız, size markalaşma stratejinizin belirlenmesindeki her adımda hizmet sağlamaktadır.

Marka, bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilir.

Marka Araştırması

Markalaşma için karar verilen marka başvuruları, varolan markalar arasında ayırt ediciliğini koruyabiliyor mu cevaplamak için sizlere marka araştırma hizmeti sunmaktayız.

Marka mal veya hizmetleri başka bir işletmenin mal ve hizmetlerinden ayırmaya yarayan AYIRT EDİCİ işarettir. Bu asıl fonksiyonu dışında markanın aynı zamanda garanti işlevi vardır. Kaynak, üretici, reklam fonksiyonları ve üretimin kalitesi markadan anlaşılır. Kelimeler ve şekiller markayı oluşturur.

Marka araştırması sayesinde hangi markalarınız risk altında, bu risklerin aşılmasında başarı şansı, sürecin öngörülmesi konularında hizmet sağlamaktayız.


Marka Başvurusu

Marka Başvuru süreci idari olarak marka başvurusu ile başlamakta ve marka başvuru tarihi itibariyle koruma altına alınmaktadır. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, başvurusu sonrası bu marka başvurusu 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamındaki red için mutlak nedenler çerçevesinde res’en incelenir.


Marka Re’sen Red/Kısmi Red Kararına İtiraz

Marka başvurusu sonrası TürkPatent tarafınca yapılacak şekli inceleme ile tescili istenen işareti 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 5. maddesine uygunluk bakımından değerlendirir. Özellikle bu madde kapsamında tescili istenen işaretin, önceden tescil için başvurusu/tescili yapılmış bir marka ile benzeyip benzemediği hususunda inceleme yapılır. Aynı zamanda, başvurusu yapılan markanın ayırt edici olup olmadığı incelenir ve tescili talep edilen mal/hizmetler için “tanımlayıcı” olmaması aranır.

Eğer bu inceleme sırasında marka başavurunuz hakkıında tümden ya da kısmen red kararı verilirse, ve siz bu karara itiraz etmek isterseniz, karara itiraz dilekçesi hazırlama ve dosyalama, ve süreç çözüme ulaşana kadar takibini sağlamaktayız.


Marka Yayıma İtiraz

Şayet marka başvurusu yukarıda bahsedilen TürkPatent incelemesinde marka olarak tescile uygun görülürse, başvuruların yayınlandığı Resmi Marka Bülteninde üçüncü kişilerin itirazına açık olmak üzere 2 ay süreyle yayınlanır.

Markalaşma süreciniz içerisinde kendinizi yayımına itirazın her iki tarafında da bulabilirsiniz. İster markanıza itiraz edilmesi sonrasında karşı görüş bildirmek, ister başka bir firmanın marka başvurusunun yayımına itiraz etmek olsun, bu kritik aşamada size her türlü delilin toplanması, argümanlaın düzenlenmesi ve sonucunda ya yayıma itiraz ya da karşı görüş dosyalanması konusunda yardımcı olmaktayız.


Marka Tescili

Üçüncü şahısların bu süre içerisinde itiraz etmesi durumunda itiraz dilekçeleri TürkPatent tarafından değerlendirilerek kabul edilebilir ve marka başvurusu reddedilebilir veya itirazlar olumsuz olarak değerlendirilerek marka başvurusunun tesciline karar verilebilir. Bu aşamada bütün noksan evrakların ve tescil harçlarının yatırılması gerekmekte olup, bu işlemler TürkPatent ile resmi yazışmalar çerçevesinde takip edilmektedir.

Patent Services

Buluşunuzu korumak için KAMUYA SUNMADAN ÖNCE bir uzmandan danışmanlık yaparak patent başvurusu yapmanız önerilir. Çünkü patent ve faydalı model 3P prensibi olmazsa hak ve para kaybına uğramınıza neden olabilir:

  1. Portföy Yönetimi
  2. Paraya Çevirmek
  3. Potansiyelin Maksimize Edilmesi

6769 sayılı Kanun!a göre teknolojinin her alanındaki buluşlara yeni olması, buluş basamağı içermesi ve sanayiye uygulanabilir olması şartıyla patent verilir. 

Patent hakkı size buluşunuz üzerinde münhasır hak  ve başkaların buluşunuzu üretmesi ,kullanması, satması ya da ihraç etmesini engelleme hakkını vermektedir.

Dünya çapında patent konsepti olmamakla birlikte, çeşitli sitemler ile birden çok ülkede eşzamanlı ulusal başvurular yapmak mümküm hale gelebilmektedir.

Patent, YENİ olmalıdır. Önceden yazılı ya da sözlü açıklamalarınız buluşunuzun yeniliğini öldürebileceğinden buluşunuzun patent ya da faydalı model olarak korunması aşamasında bir profesyonelden yardım almanızı öneririz.

Patent için BULUŞ BASAMAĞI gerekmektedir. O işin ustası da sizin buluşunuzu ek bir adım olmadan yapabilecek durumdaysa buluşunuzun buluş basamağı eksiktir. Bu nedenle buluş öncesi teknik durumun araştırılması gerekebilecektir.

Patent SANAYİYE UYARLANABİLİR olmalıdır.

Buluşunuzun 10 yıl koruması olan bir faydalı model mi yoksa 20 yıl koruması olan bir patent konusu mu olduğunun tespiti sonrasında, eğer patent ise birden çok ülkede koruma talep edebilirsiniz. Bu gibi durumlarda size üç farklı başvuru sisteminden istediğinizde yardımcı olabilmekteyiz:

  1. Ulusal Başvuru
  2. EPC Başvurusu: Avrupa çapında başvuru.
  3. PCT Başvurusu: Üye ülkelerden koruma sağlanması için tek bir başvuru, ulusal patent ofisinden dosyalanmakta ve bu başvuru, ulusal ofisten uluslararası ofise yöneltilmektedir.

Peki başvuru nasıl yapılmaktadır?

Patent ve Faydalı Model başvurusu aşağıdaki unsurlardan oluşur:

  • Başvuru formu
  • Başvuru ücreti
  • Tarifname
  • İstemler
  • Özet
  • Resimler (varsa)

Tarifname, buluşun tüm detayı ile anlatıldığı kısımdır. Tarifname, buluş konusunun ilgili olduğu teknik alanda uzman olan bir kişi tarafından buluşun uygulanabilmesini sağlayacak nitelikte hiçbir şey gizlenmeden açık ve ayrıntılı olmalıdır.

İstemler, buluşun koruma talep edilen, yeni olduğu iddia edilen teknik özelliklerinin belirtildiği kısımdır. Diğer bir ifadeyle, koruma kapsamı istemlerle belirlenir. Korunmasıistenen teknik özellikler istemlere yazılmalıdır. İstemlerde yazılmayan özellikler korunamaz.

Özet, buluşla ilgili genel teknik bilgi verilen kısımdır, koruma kapsamının belirlenmesinde ve tekniğin bilinen durumunun sınırlarının çizilmesinde kullanılamaz.

Resimler, tarifnamede anlatılan buluşun gösterildiği teknik resim sayfalarıdır. Başvurularda resim sayfalarının bulunması zorunlu değildir. Ancak, buluşun anlaşılmasınıkolaylaştırması bakımından, başvuruda resim sayfalarının da verilmesi tavsiye edilir.

Gerekli evrakların hazırlanıp PATENT BAŞVURUSU yapılmasında size teknik kadromuz ile hizmet vermekteyiz. Tarifname yazımından patent başvurusunun idari olarak takibine, yayına gelebilecek itirazlara cevap verilmesine, tescilden sonra yıllık ücretlerinin ödenmesine kadar her aşamada danışmanlık sağlamaktayız.

Design Services

Serbest rekabet piyasasında, aynı sektörde faaliyet gösteren firmalar için müşteri tercihlerinin kendi ürünlerinde yoğunlaşmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri de tasarımdır. Özellikle kalite ve teknik açıdan müşterilere aynı faydayı sağlayan ürünlerde tasarım, çoğu zaman en belirleyici faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilhassa küçük ve orta ölçekli sanayiciler, tasarım yolu ile ürün yelpazesinde farklılaşarak bir adım öne çıkmayı hedeflemektedirler.

Ancak, bu hedefin gerçekleştirilmesi ve elde edilen kazancın sürdürülebilir kılınması için birer fikir ürünü olan bu tasarımların yasal bir zeminde koruma altına alınması gerekmektedir. Koruma ile elde edilen tasarım hakkı, sahibine izni olmaksızın başka kişilerce tasarımın ticari amaçla kullanımını engelleme yetkisi verdiğinden, yapılan yatırımların, hem ekonomik hem de sosyal anlamda geri dönüşümü açısından oldukça önemli olmaktadır. Aksi takdirde, özgün ve yeni tasarımlar, fikir hırsızlığı, kopyalama ve taklit gibi tehditlerle karşı karşıya kalacak ve bu nedenden ötürü tasarım sahipleri ticari anlamda büyük kayıplara uğrayacaktır.

Tasarım, ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünümüdür.

Ürün, bilgisayar programları hariç olmak üzere, endüstriyel yolla veya elle üretilen herhangi bir nesnenin yanı sıra birleşik bir ürün veya bu ürünü oluşturan parçaları, ambalaj gibi nesneleri, birden çok nesnenin bir arada algılanan sunumlarını, grafik sembolleri ve tipografik karakterleri ifade eder.

Birleşik ürün, sökülüp takılma yoluyla değiştirilebilen veya yenilenebilen parçalardan oluşan üründür.

Tasarım; 6769 Sayılı Kanun hükümleri uyarınca tescil edilmiş olması hâlinde tescilli tasarım, ilk kez Türkiye’de kamuya sunulmuş olması hâlinde ise tescilsiz tasarım olarak korunur.

Tasarımı kısaca bir ürünün dış görüntüsü olarak tanımlayabiliriz.

Kümülatif koruma mümkündür. Yni bir ürün hem patent, hem de tasarım olarak korunabilmektedir. Multidisipliner bir bakış açısıyla yaklaşma ve farklı sistemlerin gerektirdiği başvuru evrakların hazırlanması ve süreçlerin kordine edilmesinde sizlere hizmet sunabilmekteyiz.

Tasarımın korunabilmesi için iki testten geçmesi gerekir:

  1. YENİLK TESTİ
  2. AYIRT EDİCİLİK TESTİ

Yenilik Testi: 6769 Sayılı Kanunda belirlendiği şekilde, bir tasarımın yeni olabilmesi için aha önce dünyada sunulmamış olması gerekmektedir. Buna “dünya çapında yenilik” denilmektedir. Bu mutlak yenilik tüm zamanlar ve coğrafyayı kapsamaktadır.

Rüçhan tarihi ise, uluslararası olarak tescil edilen bir tasarımın ilk başvuru tarihini daha önceden tescil edildiği tarihteki ülkedeki tairhin eses alınmasıdır.

Tescilsiz koruma için gerekli olan kamuya sunmaktır. Tescil ettirmeden kullanmak da bazı sektörlerde avantajlı bir strateji olabilmektedir. Tescilsiz tasarım, yalnızca üç yıllık koruma sağlamaktadır.

Tasarım hukukunda sadece görünen tasarımlar korunmaktadır.

Ayırt Edicilik Testi: Yine 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanununda belirlenmiştir. Ürünlerin farklı olup olmadığı bilgilenmiş kullanıcı açısından yapılan değerlendirme ile bulunmaktadır. Bu değerlendirmenin dört ölçütü şu şekildedir:

  1. Bilgilenmiş kullanıcı açısından kıyaslama
  2. Genel izlenim açısından kıyaslama
  3. Seçenek özgürlüğünün derecesi olan objektif ölçüt açısından kıyaslama
  4. Tasarımcı için aslolan seçenek özgürlü açısından kıyaslama

Tasarım başvuruları, rüçhan hakkı, yayımın ertelenmesi, yayıma itiraz, itiraza karşı görüş ve diğer her türlü işlem ve aşamada Sege Danışmanlık olarak hizmet vermekteyiz.


Yayım Erteleme: Başvuruyla birlikte başvuru sahibi, başvuru veya varsa rüçhan tarihinden başlamak üzere otuz ay süreyle yayım erteleme talebinde bulunabilir. Bu talep ile amaçlanan tasarımlara ait görsel anlatımların otuz ay süreyle kamu incelemesine kapalı tutularak, söz konusu süre bitiminde Bültende yayımlanmasıdır.


Ülkemizde tasarımların tescil süreci genel olarak şekli inceleme, yenilik incelemesi, yayım, itiraz ve belgelendirme olarak beş ana işlem sürecinden oluşmaktadır.

Şekli İnceleme: Başvurunuzun dosyalanmasından sonra gerekli evrakların başvuruda sunulup sunulmadığı, sunulmuş ise bu evrakların ilgili Yönetmelik maddelerinde açıkça ifade edilen nitelikte olup olmadığının incelenmesidir.Tasarım tescil başvurularının şekli eksiklik içermesi durumunda Kurum, başvuru sahibine veya vekiline bu eksiklerin giderilmesi için süre tanımaktadır. Şekli eksikliğin süresi içerisinde giderilmemesi halinde tasarım tescil başvurusuy apılmamış sayılacağından, tasarım başvurunuzun takibi hayati önem arz etmektedir.

İçerik İncelemesi: Tasarım tescil başvurusu, şekli şartlara uygunluk açısından bir eksik görülmemesi durumunda, içerik yönünden incelenir.

Kurum kısaca tasarım veya ürün tanımına uygun olup olmadığı, kamu düzenine veya genel ahlaka bir aykırılığın var olup olmadığı, tescil izni vermediği işaretlerin uygunsuz kullanımını içerip içermediği, yeni olup olmadığını inceler ve bu incelme sonucunda ya başvuru bir sonraki aşamaya feçer, ya da reddolunur. Re’sen red kararına itiraz etmek isterseniz Sege Danışmanlık olarak size itirazın hazırlanması ve dosyalanması, sürecin takibi ve gerekirse kararın yargıya taşınmasına kadar her aşamada destek sağlayabilmekteyiz.

Tasarım Siciline Kayıt ve Yayımlama: Şekli eksiklik içermeyen ya da şekli eksikliği süresi içerisinde tamamlanan ve içerik yönünden uygun bulunan tasarım tescil başvuruları Tasarım Siciline kaydedilir ve ilgili ilk Bültende yayımlanır. Tasarımın orijinal olmaması durumunda yayına itiraz etmek isterseniz, itiraz dilekçenizin hazırlanması ve sürecin takibinde sizlere yardımcı olabilmekteyiz.

Belgelendirme: Üç aylık yasal itiraz süresi içerisinde tasarım tesciline ilişkin itirazda bulunulmaması ya da yapılan itirazlar neticesinde alınan Kurul kararının “tescilin devamı” yada “kısmen devamı” şeklinde olması durumunda tasarım tescil belgesi hazırlanır ve başvuru sahibine ya da vekiline gönderilir.

Geographical Indications Services

Coğrafi kökenden kaynaklanan nitelik ve özelliklerim korunabilmesi için “coğrafi işaret” olarak salanadırılan sınai mülkiyet hakkı koruması oluşturulmuştur. Ürünün belirli bir coğrafi kökenle bağlantısını kuran ve bu coğrafi kökenen kaynaklanan özelliğe, niteliğe veya üne sahip olduğunu gösteren adlara “Coğrafi İşaret” denilmektedir.

Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yöre adına duydukları güven nedeniyle, diğer yerlerde üretilenlere tercih edebilirler. Bu nedenle bir ürün için belirli bir kalite ve aitlik işareti haline gelmiş yer adlarının coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı olarak koruma altına alınmasında o yöre halkının menfaatlerinin korunması açısından büyük fayda vardır.Bunun dışındaki faydalar ise şu şekildedir:

  • ürüne pazarlama gücü katması ve ürünün gerçek üreticilerini koruyan kolektif bir hak olduğundan kırsal kalkınmaya aracılık etmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlaması
  • bu koruma ile sahte üretimlerin engellenmesi mümkün olduğundan, ürünün gerçek üreticisinin yaşayabileceği olası kazanç kayıplarının önlenmesini sağlaması
  • gerekli özelliklere haiz olmayan sahte ürünler üzerinde kullanılmasının önüne geçilerek, tüketicinin yanıltılmasına engel olunması ve tescilli ürünün ününden faydalanılmaması, dolayısıyla tüketicinin korunması
  • kültürün korunması, ölgelere özgü üretimleri tescil yoluyla korunması ve yok olmalarının önlemesi

Doğal ve beşerî unsurların bir araya gelmesi sonucu gıda, tarım, maden, el sanatları ürünleri ve sanayi ürünlerinden bu Kitapta yer alan şartlara uygun olanlar, tescil edilmesi şartıyla, coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı korumasından yararlanır.

Coğrafi işaretler menşe adı ve mahreç işareti olarak ikiye ayrılır.

  1. Menşe Adı: Coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, bölge veya istisnai durumlarda ülkeden kaynaklanan, tüm veya esas özelliklerini bu coğrafi alana özgü doğal ve beşerî unsurlardan alan, üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerin tümü bu coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşen ürünleri tanımlayan adlar menşe adıdır. Menşe adları sadece ait oldukları coğrafi bölgede üretilirler. Çünkü ürün, niteliklerini ancak ait olduğu yöre içinde üretildiği takdirde kazanabilir.
  2. Mahreç İşareti: Coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, bölge veya ülkeden kaynaklanan, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından bu coğrafi alan ile özdeşleşen, üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az biri belirlenmiş coğrafi alanın sınırları içinde yapılan ürünleri tanımlayan adlar mahreç işaretidir. Mahreç işaretlerinin, ürünün özelliklerinden en az biri o yöreye ait olmakla birlikte, yöre dışında da üretilebilmesi söz konusudur. Ürünün yöre ile bağı sadece ünü de olabilir.

Menşe adı veya mahreç işareti kapsamına girmeyen ve ilgili piyasada bir ürünü tarif etmek için geleneksel olarak en az otuz yıl süreyle kullanıldığı kanıtlanan adlar, aşağıdaki şartlardan en az birini sağlaması halinde geleneksel ürün adı olarak tanımlanır:

  1. Geleneksel üretim veya işleme yöntemi yahut geleneksel bileşimden kaynaklanması.
  2. Geleneksel hammadde veya malzemeden üretilmiş olması.

Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı tescil başvurusunda bulunma hakkına sahip olanlar kanunda şu şekilde sayılmıştır:

  1. Üretici grupları: Kanuni oluşumuna veya bileşimine bakılmaksızın aynı ürünün üreticilerinden oluşan birlik
  2. Ürün veya ürünün kaynaklandığı coğrafi alanla ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları.
  3. Ürünle ilgili olarak kamu yararına çalışan veya üyelerinin ekonomik çıkarlarını korumaya yetkili dernekler, vakıflar ve kooperatifler.
  4. Ürünün tek bir üreticisi varsa, bu durumu ispat etmesi şartıyla ilgili üretici: tarım ürünlerini, gıda maddelerini, madenleri, el sanatları ve sanayi ürünlerini üreten veya işleyen yahut tedarik zincirinde yer alarak ürünün tescile konu özelliklerini etkileyen bir işlem yapan kişi.

Diğer sınai mülkiyet hakları gibi coğrafi işaretler de ülkesellik ilkesine tabidir. Bu ilke uyarınca coğrafi işaretleri korumaya yönelik ulusal düzenlemeler, sadece o devletin kendi egemenlik sınırları içerisinde hüküm ifade etmektedir.

Tescilli coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adları sicilde belirtilen şartlara uygun olan ürünlerin üretimi veya pazarlamasında faaliyet gösterenler tarafından kullanılabilir. Yani tek bir üretici değil, tescil belgesinde belirtilen şartlarda üretim yapanların veya satışa sunanların tümü tarafından kullanılabilir. Bu kişiler, tescil ettirene, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adına yönelik üretim ve pazarlama faaliyeti gösterdiklerine dair bildirimde bulunur. Başvuru yapanın rolü ise coğrafi işaretin tescil işlemlerini yürütmek, denetim işlemlerinde görev almaktır. Yani coğrafi işaret tescilinin ürüne katma değer sağlamasında başvuru yapan temel rol almakta olup tescil, başvuru yapana inhisarı hak sağlamaz.

Coğrafi İşaret Tescilinin Sağladığı Haklar

Coğrafi işaret kullanım hakkına sahip kişiler, üçüncü kişilere karşı aşağıda belirtilen hakların ihlaline karşı yaptırım talep edebilirler. Bu haklar, tescilin Bültende yayımlandığı tarih itibarıyla hüküm ifade eder.

Coğrafi işaret tescilinde belirtilen ürün özelliklerini taşımadığı halde coğrafi işaretin ününden yarar sağlayacak şekilde ya da tescil kapsamındaki ürünler veya bunlarla ilişkilendirilebilecek nitelikteki ürünlerle ilgili olarak coğrafi işaretin veya amblemin ticari amaçlı olarak doğrudan veya dolaylı olarak kullanımı talep üzerine mahkeme tarafından önlenebilir.

Ürünün gerçek menşeini veya niteliğini belirten açıklamalar yahut stilinde, tarzında, tipinde, türünde, yöntemiyle, orada üretildiği biçimde gibi terimler içerse veya başka bir dile tercüme edilmiş olsa dahi, tescilli coğrafi işaretin, tescil kapsamındaki özelliklerini taşımayan ya da çağrışım yapacak şekilde benzeri olan ürün üzerindeki yanıltıcı kullanımı veya taklidi talep üzerine mahkeme tarafından önlenebilir.

Tescilli coğrafi işareti üzerinde taşıyan ürünün iç veya dış ambalajında, tanıtım ve reklamında veya ürünle ilgili herhangi bir yazılı belgede, ürünün tescil edilmiş doğal veya esas nitelik ve özellikleri ile menşeine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı herhangi bir açıklama veya belirtiye yer verilmesi talep üzerine mahkeme tarafından önlenebilir.

Hak sahiplerince tescilli coğrafi işarete ait amblemin tüketiciyi yanıltıcı biçimde kullanımının önlenmesi talep edilebilir.

Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Tescil Süreci

Öncelikle başvurunun Kanunda öngörüldüğü şekilde ve ilave belgelerle yapılması gerekmektedir. Bu belgelerin doldurulması ve gerekli araştırmaların yapılması hakkınızın tesciline kadar olan süreç için kritiktir ve bu aşamada bir profesyonelden yardım almanız önerilir. Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı başvurularınızda Sege Danışmanlık olarak sizlere yardımcı olmaktayız.

Tescil başvurusu yapılan coğrafi işarete veya geleneksel ürün adına ait başvuru Kurum tarafından değerlendirilir. İhtiyaç duyulduğu takdirde, konuda uzman bir veya birkaç kurum veya kuruluştan görüş alınır.

6769 sayılı Kanunda belirtilen koşulları sağlayan başvurular Bültende yayımlanır.Bu aşamada eğer bir itiraz gelirse bu itiraza karşı görüş hazırlama, ya da yayımlanan bir coğrafi işaret veya geleneksel ürüne itiraz etmek isterseniz gerekli itiraz dilekçesinin hazırlanmasında sizlere hizmet vermekteyiz.

Bültende yayım tarihinden itibaren üç ay içinde hakkında herhangi bir itiraz yapılmamış, yapılan itirazlar nihai olarak reddedilmiş veya itirazların değerlendirilmesi sonucunda değişikliğe uğramış başvuru, bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde tescil ücretinin ödenmesi ve ödendiğine ilişkin bilginin aynı süre içinde Kuruma sunulması şartıyla tescil edilir, sicile kaydedilir ve tescil bilgileri Bültende yayımlanır.

6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun Resmi Gazete ’de yayınlandığı 10 Ocak 2017 tarihinden önce yapılan başvurular, daha önce yürürlükte olan 555 sayılı KHK kapsamında incelenmeye devam edilir. Bu başvurularda itiraz süresi 6 ay olarak işlem görmektedir.

Avrupa Birliği Nezdinde Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adlarının Korunması

Avrupa Birliği’nde menşe adı, mahreç işareti ve geleneksel ürün adı koruması 21 Kasım 2012 tarih ve 1151/2012 sayılı Tüzük ile sağlanmaktadır. 1151/2012 sayılı Tüzük uyarınca coğrafi işaret, geleneksel ürün adı koruması elde etmek isteyen kişiler; bu adları ve işaretleri öncelikle kendi ülkelerindeki ulusal otoritelerde tescil edilmek zorundadır. Ulusal mevzuata göre tescilli coğrafi işaretlerin Avrupa Birliği nezdinde tescili için AB Komisyonu başvurulabilir.

Coğrafi İşaret veya Geleneksel Ürün Adı hakkınızın Avrupa Birliği nezdinde korumasının sağlanmasında Sege Danışmanlık olarak sizlere hizmet sunabilmekteyiz.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Trademark-Logo-Strategy

We are with you at every stage of your branding to add value to your ideas and your company. We can provide services to you in finding the right trademark, designing logos, making your existing signs and logos more effective both legally and commercially.

Competitor Analysis-Monitoring

We have bulletin tracking and analysis services so that you do not fall behind in the branding race, where competition, which is indispensable for trade, is reflected. In addition, with our trademark monitoring service, we can monitor the trademark bulletins in the fastest and most effective way so that you can protect your trademark’s distinctiveness for years.

Domain Name Services

Alan adı başvurunuzun her adımında danışmanlık, alan adı yenileme, alan adı uyuşmazlıklarında gerekli idari ve hukuki yazışmaların yapılması, ESB ve mahkemelerle işbirliği halinde alan adı engelleme, alan adı itirazlarınızın WIPO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ne dosyalanması olmak üzere, alan adı ile ilgili her alanda hizmet sunmaktayız.

Contract Services

Sınai Mülkiyet Hukuku Alanında protokollerin hazırlanması ve değerlendirilmesi, yasal yorum sunulması, Birlikte Var Olma Anlaşmaları, Lisans Sözleşmeleri gibi Sınai Mülkiyet alanında şirketinizin ihtiyaç duyabileceği tüm sözleşmelerin kurulmasında yanınızdayız.

Legal Opininon- Technical Report- Validation

We are able to prepare technical reports to inform and support you about the necessity of litigation and the chance of success in the light of our experience of more than ten years, years of precedent and case law.

Judicial

Our Industrial Property Consultancy is available not only in the administrative field, but also in the legal field, and we offer you services from sending cease and desist letters to requesting determination by filing to Courts, from filing a criminal complaint to filing a lawsuit.

International Matters

We provide services for trademark applications before WIPO, EUPO, national trademark applications abroad, international trademark appeals and other proceedings, as well as cooperating with international patent attorneys in WIPO, PCT and EUPO applications and national phases, receiving offers and managing your processes in multiple countries. We also support the WIPO Hague Application and national design applications and we can undertake the management of foreign administrative and judicial processes in all your Industrial Property disputes.

Measures Against Counterfeit

We provide legal assistance in case your industrial property rights are infringed via counterfeit in Turkey or abroad. We provide national and international support at both administrative and legal stages, with legal research on legal issues and obtaining evidence on concrete case, including the Turkish Trade Registry Records.

Training Services

In order to ensure that every unit of your company plays an active role in your branding and to make it effective, we have trainings on Industrial Rights, and sectoral trainings can be held in cooperation with your trademark department within your company or with other departments of your company. We offer both preventive and development-oriented trainings and tips on litigation processes and your legal rights in the field of Industrial Property.

Search

Pages

  • Contact Us
  • Home
  • İLETİŞİM
  • Public Disclosure Text On Protection of Personal Data
  • References
  • Services
May 2025
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
     
logo-eduma-the-best-lms-wordpress-theme
info@segepatent.com
(90) 312 945 12 98